Blog

Yoga Retreat na Filipínách s Petrou Pikkelovou

Publikováno 17.4.2020

Zaletět si za jógou do filipínského ráje jsme měli na seznamu již delší dobu. Když nás pak oslovila sympatická Jana s nabídkou ubytování na jejich malinkém ostrůvku, dlouho jsme neváhali a začali plánovat.

Uteklo to jako voda a už jsme balili kufry a těšili se na sebe. Jógového pobytu s Petrou se společně s námi zúčastnilo několik klientek, které s námi již absolvovaly pobyt na Srí Lance nebo na Bali, a tak se část účastníků zájezdu mezi sebou již znala.

Jóga na Filipínách

Výhled na maličký ostrůvek uprostřed moře, na který se dostanete pouze lodí, byl opravdu zasloužený. Kvůli hurikánu Sabine, který se prohnal i Českem, totiž část z naší skupinka uvízla na několik hodin v Praze a následně i v Doha a Manile. Společnými silami jsme ale tuto unavující situaci zvládli a nyní na ni už vzpomínáme s úsměvem a poznámkou kdo může říct, že za 24 hodin navštívil tolik míst najednou. 🙂 Stihli jsme se totiž podívat jak po centru Doha, tak i po Manile.

Vítr jsme si tak trochu přivezli i s sebou, protože první tři dny bylo velmi větrno a vlny nám neumožňovaly užívat si šnorchlování tak, jak jsme si představovali. O to rychleji jsme se ale ponořili do každodenní jógové praxe s Petrou.

Zázemí Iris Island Eco Resortu nám navíc téměř okamžitě dalo pocit rodinného zázemí, kde se o nás báječně starali a výtečně nám vařili.

Nedá se než začít s představením celého konceptu tohoto místa. Celý resort je vystavěn s maximálním respektem k okolní přírodě a její ochraně. Každá vilka je samostatná (a je jich zde celkem 8), má vlastní solární panely, které vytváří energii pro elektřinu pro její obsluhu.

Na displeji jsme si pak kontrolovali procenta nabití. Je neuvěřitelné, za jakou chvilku sluníčko baterii dobilo po nabití mobilního telefonu nebo celovečerním svícení v ložnici. V té je také umístěn vodní filtr, který připravuje vodu z přírodního pramene vedlejšího ostrova k osvěžení, a to je při plně slunečných dnech více než potřeba (balenou vodu v plastových lahvích tu nenajdete!).

Vily nemají klimatizaci, ale jsou ochlazovány přírodní ventilací a vánkem od moře, takže i v nejteplejší část dne je ve vile příjemně a v noci dokonce oceníte deku. Nenajdete zde ani klasickou splachovací toaletu. Každá vila má záchod podobný tomu našemu, jen se nesplachuje vodou, ale je naplněn přírodním materiálem s enzymy, který napomáhá rozkladu a vsáknutí. Personál dvakrát denně zatočí s bubnem toalety, aby se vše promíchalo a přidá nové enzymy. Trubka vedoucí od toalety nahoru ven z vily navíc zajišťuje, že se vůbec nemusíte obávat zápachu. Recykluje se zde také tzv. šedá voda ze sprchy a umyvadla. Proto tu nenajdete žádné chemické šampony. Jen přírodní bio rozložitelný šampon, kondicionér i mýdlo na ruce, které chrání okolní přírodu, a především překrásné korály, které lemují ostrůvek.

Také při vaření se maximálně využívá přírodních zdrojů. Solární kuchyně je vybavena několika spotřebiči – ohřívačem vody nebo solárními troubami, ve kterých nám třikrát denně připravovali čerstvý chléb, ryby, muffiny nebo dušenou zeleninu. Vše z lokálních zdrojů.

A naše nejoblíbenější místa na ostrově? Obě yoga shaly. První, umístěná až na vrcholku ostrova, kam vedla stovka schodů, kde jsme měli ranní lekce, příp. i ty večerní, pokud více foukalo. Výhled na okolní ostrovy byl neokoukatelný. Krásná atmosféra, vždy čerstvý vzduch díky přírodnímu odvětrávání a spojení nás všech, kteří jsme denně praktikovali.

Druhá se nacházela u moře a byla dostavěna těsně před naším příjezdem. Byli jsme tedy první skupina, která si mohla užívat krásného výhledu na okolní ostrovy i západy slunce.

Lekce s Petrou byly dynamické, vždy nám rozproudily tělo, nabily nás novou energií a uvědoměním si, na jakém nádherném místě se spolu nacházíme. Praktikovali jsme vinyasa a jivamukti yogu, magic ten a k večeru jemnější jógu pro protažení těla zdřevěněného z odpočívání na lehátkách. 🙂

Když ustal vítr prvních dnů, rozšířily se i možnosti aktivit. Kromě šnorchlování na překrásných korálových útesech, které lemují ostrůvek, jsme měli k dispozici také kajaky nebo paddleboardy.

Využili jsme také možnosti výletů, které pro nás Jana s Frankem zorganizovali. Část skupinky se hned druhý den vydala na Pass Island, které se nachází jen 30 minut lodí od resortu. Je známý díky své krásné bílé pláži s jemným pískem, možnosti si zaplavat nebo šnorchlovat.

Další výlety pak byly celodenní.

První byl výlet na Coron Island, který se nachází asi 2 hodiny lodí a kam jsme vyrazili hned po snídani. Nejprve jsme zastavili v laguně Twin Lagoon, kde jsme i se šnorchly hupsli do vody a plavali až do laguny, do které se dostanete podplaváním skály. Je to krásné místo, ale s blížícím se polednem se počet turistů zvyšoval, až lodě zaplnily celé okolí.

Poté jsme se přesunuli k jezeru Kayangan Lake, kde jsme zakotvili a vydali se prozkoumat skalnaté jezero nad úrovní moře, ve kterém si můžete zašrnochlovat nebo zaplavat. Voda je zde tak čistá, že vlastně ani šnorchl nepotřebujete. 🙂

Mezitím pro nás náš kapitán připravil skvělý oběd a my se vydali na naši poslední zastávku – šnorchlovací – ke Coral Garden. To už se celkem ochlazovalo, a tak jsme byli rádi, že směřujeme naši loď zpět k našemu ostrůvku, kde na nás čekala večeře.

Někde v této části pobytu nám začaly dny trochu splývat. Užívali jsme si jógu, slunce, skvělé jídlo, večer společně tančili a přes den pospávali na sluníčku nebo si vyprávěli.

Majitelé Frank a Jana si na ostrově vybudovali dva chrámy. Jeden je dostupný z maličké pláže a je u něj umístěno několik soch Buddhy, kterého můžete chodit každý den uctívat.

Jedna ze soch drží kamennou kouli, která prý, když se jí dotknete, přináší moudrost. Tak jsme jí navštěvovali často. 🙂

Druhý chrám je unikátní. Nachází se totiž pod vodou. Všechny sochy jsou vytesané podle nakresleného návrhu majitelů a lodí převezeny až k ostrůvku, kde byly umístěny pod vodu. Nyní se k nim návštěvníci mohou potápět a obdivovat, jak celý komplex splývá s krásnou podvodní přírodou.

Na konci nás čekal ještě jeden výlet na překrásný ostrůvek Malcapuya. Krátký odpočinek tady byl opravdu zasloužený, cesta totiž byla kvůli rozbouřenému moři velmi dobrodružná. Malcapuya nám vzal dech.

Překrásná bílá pláž s nejjemnějším pískem, lemovaná z jedné strany palmami a z druhé nádhernou tyrkysovou vodou. A nikde žádné davy! Okolo poledne jsme tu dokonce byli téměř sami.

Měli jsme i chvilku na to se pozdravit s místními. 🙂 🙂

I tady pro nás posádka připravila chutný oběd, který jsme možná měli vynechat, protože cesta na druhou zastávku – panenský ostrůvek s písečným výběžkem – byla ještě dobrodružnější. Maličké lodičky se sice s vlnami perou obstojně a kapitán nás neustále ujišťoval: „dont worry madam, it is safe“, ale těžko jsme mu věřili. Naštěstí měl pravdu a bezpečně nás dovezl jak na maličký ostrůvek, tak i zpět.

Druhou zastávku jsme si už vzhledem ke zvyšujícímu se větru příliš neužili, a tak jsme se vraceli směrem zpět. Po cestě nám ještě kapitán zastavil u jedné z mnoha vraků válečných lodí, což byl zážitek především pro milovníky šnorchlování.

Pobyt na tak nádherném místě uprostřed panenské přírody, kam ještě nedorazil masivní turismus byl pro nás neopakovatelný. Doufáme, že budeme mít možnost se sem ještě vrátit – a možná i na delší dobu.

Děkujeme všem našim klientům – jogínům, kteří se na toto dobrodružství vydali s námi.

Děkujeme také Petře za obohacující lekce jógy i workshopy, které pro nás v rámci pobytu připravila.

Doufáme, že situace nám brzy dovolí opět se vydat objevovat nové kouty světa společně s jógou a Vámi.

Namaste,

Nikola