Blog

Jóga na Maledivách očima Katky Mrugalové

Publikováno 6.2.2019

Pobyt s jógou na Maledivách je u konce a my máme obrovskou radost, že s Vámi můžeme sdílet pár řádků od lektorky Katky Mrugalové, která se se skupinkou na Maledivy vydala. Děkujeme!

JÓGA NA MALEDIVÁCH OČIMA KATKY MRUGALOVÉ

Maledivy. Velká většina z nás si představí snové bungalovy nad azurovým mořem s výhledem na dlouhé bílé pláže a nekončící indický oceán.

Troufám si říct, že my jsme zažily více.
Zažily jsme autentičnost a přirozenost lokálního ostrova Thinadoo, na němž nás srdečně přivítali místní obyvatelé.
Ostrov je to malý. Přijdete ho pěšky za necelých 30minut.
Cestou potkáte nádherné pláže, sem tam v zahradě schované bungalovy, obydlí místních lidí, tři malé obchody s drobným občerstvením a suvenýry, krásnou přírodu tvořenou převážně z palem, nespočet houpaček zavěšených mezi stromy připomínajících nám, že zde nemáme kam pospíchat.
Nemusíte mít ani štěstí, abyste při západu slunce viděli velké množství žraloků a rejnoků přímo z břehu místní pláže. Nebojte, jsou to prý žraloci vegetariáni, čímž nám “vegejogínům” jsou sympatičtími parťáky:)
Bydlely jsme v hotelu Pulmeria, což je jediný hotel na ostrově pyšnící se hezkým zázemím a nadstandartními službami za rozumnou cenu.
Na co se můžete též těšit je vynikající hotelová kuchyně nabízející rozmanité druhy jídel od úžasných polévek, zeleninových salátů, masa, ryb, luxusní rýže a jiných příloh, po čerstvě připravované evropské těstoviny. Bohužel se nám tam nepodařilo ani kilo nechat, jelikož jsme se každý den dodávaly požitku z čerstvého sladkého ovoce a místních desertů.
Tuto radost nám, cvičencům, nikdo neodepřel:)
Západ a východ slunce. Nikdy jsem nebyla slunci tak blízko jako na tomto ostrově.
Jeho velikost a síla nás doslova oslnila. S vděčností jsme ho zdravily každé ráno i večer při jógových lekcích, které probíhaly v prostředí otevřené shaly s výhledem na moře či na cípu západní rozlehlé pláže. Bylo to kouzelné.
Co nás však trochu rozesmutnělo byly mrtvé korály způsobené prudkým oteplením oceánu nad 30 stupňů. Jejich život je prý závislý na teplotě vody do 26 stupňů C.
Barevné rybky v průzračně tyrkysovém moři však potkáte za každým korálem i tak:)
Co mě však zasáhlo nejvíce?
Byli to místní lidé. Jejich pozornost, úsměvy, srdečnost, laskavost a obětavost mi připomněly, jaké hodnoty se v naší společnosti vytrácí.
Pokud by nám mohli snést “modré z nebe” udělali by to. Sice by to možná trvalo o něco déle, jelikož mají ZÁHADNĚ na vše více času nežli my, avšak udělali by to s radostí:)
Do jaké míry jsou vycepovaní turisty nevím, ale pro mne je to zatím nejmilejší národ, jaký jsem doposavad v rámci svých cest poznala.
Říká se, že jaké si to uděláš, takové to máš a my jsme si to udělaly hezké:) Tímto chci nesmírně poděkovat i mé milé skupince žen, která vytvořila úžasnou pohodovou atmosféru.
Už nyní se těším na další cestu s vámi, moje milované.

Katka

FOTOGRAFIE Z POBYTU NA MALEDIVÁCH: