Blog

Jóga na Fuerteventuře s Ivou Ceradskou

Publikováno 24.6.2019

Jen si tak poskočit nebo odskočit a nebo raději odletět. 🙂

To je první, co nás mnohdy napadá, když potřebujeme oddechnout, nabrat sílu, odpočinout od starostí běžných dnů. Zastavit se, být naplno sám či sama sebou, cítit svěží vánek ve vlasech, hřejivé sluneční paprsky, které nabíjejí naše tělo i mysl, vzít do ruky oblíbenou knihu či praktikovat jógu.

To vše v kombinaci se šuměním vln oceánu bylo tím hlavním,co jsme prožily na jógovém pobytu na Fuerteventuře. Tento ostrov vulkanického původu nabízí úžasné scenérie, nezvyklé, byť nevysoké, horské masivy s klikatými prašnými cestami, krásné vyhlídky. Pobřeží s úchvatnými výhledy na vlny i vlnky Atlantiku, s kterými se naše mysl i dech rázem zklidní, zpomalí. 

Ale hezky od začátku. 🙂

Naše 13 členná skupinka se poprvé setkala na pražském letišti, kde se cesty, tentokrát pouze žen, na několik dnů spojily. Počáteční všeobecné rozpaky byly po cca pětihodinovém letu pryč a cesta autobusem do hotelového resortu již dala první informaci o tom, že skupinka je plná velmi pozitivní energie. Dobrá nálada a rozpoložení bývají velice dobrým, ba dokonce skvělým znamením pro všechny zúčastněné. Pocity radosti, že dovolená s jógou nebo chcete li  jógový pobyt začal, zprvu rozfoukal nečekaně chladný vítr, který po vystoupení z autobusu rozčechral naše vlasy i myšlenky. 

Nicméně Fuerteventura je ostrov větrný, ranní a večerní teploty jsou o něco chladnější, přes den se však velice příjemně prohřejete. Ukázalo se, že počasí nám přálo a nastavilo své prvotní nižší teploty  jen nakrátko. 🙂

Lekce jógy probíhaly ráno a večer. V ranních, laděných do příjemného probuzení a vstupu do nového dne, jsme přivítaly slunce, ladným a klidným plynutím v rytmu dechu jsme propluly pozicemi.

Večerní lekce doprovázela dechová cvičení, technika správného provedení pozic a jejich modifikace tak, aby si každá z účastnic našla způsob, který je blízký jejímu vlastnímu pojetí jógy.

Pro některé bylo užití wheelu – kolečka v lekci novinkou, všechny jsme si užily i samostatnou lekci wheel yogy. Kolečko sem, kolečko tam. 🙂 Aktivace středu těla, masáž svalů, jemné protažení i nastavení do pozic jsou úžasným benefitem této pomůcky.

Součástí lekcí byla samozřejmě i relaxace.

Čas mezi lekcem jsme trávily rozmanitě, individuálně i společně. Odpočinkem či toulkami po širokých krásných plážích, objevovaly jsme nová místa na cestách od majáku k majáku. 🙂

Některé z nás navštívily i západní stranu ostrova, která je vystavena silnějším vlnám Atlantiku a je vyhledávána surfaři.

Chcete li navštívit i jiné části ostrova, můžete si na méně dostupná místa zapůjčit auto tak jako my. Tato vyjížďka stojí opravdu za to!

Krásné je i vnitrozemí, kde je více zeleně, častá jsou centra na pěstování snad jediné rostliny určené ke zpracování na tomto ostrově, aloe vera barbarensis. Rostliny, která je opravdu použitelná na všechno, zevně i vnitřně. A věřte, že si ji určitě zamilujete. (Stejně jako wheel :)).

Častými obyvateli křovinných porostů jsou místní veverky,  kozy jsou důležitým zdrojem obživy zdejšího obyvatelstva. Květena je zastoupena palmami, kaktusy stromovitého vzrůstu, oleandry a dalšími rostlinami.

Důležité je samozřejmě zmínit též resort a jeho zázemí. Ubytovány jsme byly ve velice příjemných pokojích, v různých částech resortu s dostatkem zeleně. Jídlo bylo vynikající, úsměvavý a příjemný personál vždy vyhověl.

Dny nám utíkaly opravdu velmi rychle a jakoby rázem byl čas balit zpět. Užily jsme si poslední ranní jógu na pláži, plavaly na klidné hladině oceánu, zavzpomínaly na společné zážitky, humorné situace a vtipné příhody a s myšlenkami, kam se vydáme příště jsme se rozloučily s ostrovem, později pak na konci naší cesty i mezi sebou a vydaly se ke svým domovům.

Přínosný  byl pobyt pro nás, kteří respektujeme, že jsme lidé západního světa, vnímáme a chápeme jógu jako studnici moudra východu, pro sebe i ostatní, na cestě tímto životem. Pro ty, kteří uznáváme principy  jógy, žijeme v rámci jamy i nijamy, rozvíjíme sami sebe, posouváme své vnitřní hodnoty.

Současně však máme svoje rodiny, práci, zaměstnání.

Zkrátka si  potřebujeme někdy jen tak poskočit, protáhnout, zastavit, ztišit svoji mysl. 

Někdy však odskočit a někdy raději odletět. 🙂

A kam tedy příště? Něco je ve hvězdách, něco má svůj čas. V každém případě, v březnu na Srí Lance.

Co na náš pobyt říkají některé účastnice?

SILVIA: „Pobyt na Kanárských ostrovech mi dal vše co jsem očekávala. Poznání nové země, nových a úžasných lidí i setkání s těmi, které  už znám. K nim patří i skvělá lektorka Iva☺. Moc  jsem se těšila na cvičení pod jejím vedením a nezklamala☺. Zcela jistě musím zmínit  i služby hotelu a skvělý servis. 

Doufám a myslím, že tyto pocity máme všichni, kteří jsme pobyli na krásném ostrově Fuerteventura, stejné :).

Tak zase někdy Ivi!“

NINA: „Ráda bych poděkovala Ivě za krásný týden na Fuerteventuře. Užívaly  jsme si báječné lekce jógy, nabily se energií minimálně do konce léta. Vřelé díky za smysluplně prožité dny. Doufám, že to ještě někdy někde zopakujeme. Ivuško, ať Ti to pozitivno vydrží napořád.“

Tímto děkuji  CK Villas & Resorts za organizaci a přípravu celého pobytu. Namasté.