Blog

Dovolená na Zanzibaru

Publikováno 20.1.2022

Zanzibar je aktuálně jednou z nejoblíbenější destinací. Nejvyšší sezona je tu přes zimu, teploty se pohybují okolo 30 stupňů a rovníkové slunce má opravdu sílu. Krásné tyrkysové moře a jemný bílý písek je největším lákadlem pro cestovatele toužící jak po aktivní nebo pasivní dovolené.

Jednou z nejčastějších otázek v aktuální situaci je, za jakých podmínek je možný vstup do země a návrat zpět domů. My se právě na Zanzibaru nacházíme, a tak jsme si řekli, že pro vás sepíšeme blog se všemi potřebnými informacemi a tipy na cestu.

Co je tedy potřeba před cestou zařídit?

Vstup na Zanzibar, respektive již na palubu letadla, je podmíněn předložením negativního PCR testu ne staršího než 72 hodin (podle Zanzibaru sice 96 hodin, ale aerolinky vyžadují kratší platnost) – test potřebují všichni (očkovaní i neočkovaní) a potvrzení o vyplnění dotazníku pro vstup na Zanzibar (ten je možné vyplnit ne dříve než zhruba dva dny před příletem do země, ideálně tedy jakmile Vám přijde výsledek testu). Toto budete předkládat již při check-in na letišti v Praze.

S kým letět?

Možností je více, my máme nejradši Qatar Airways – mají skvělý servis, příjemné ceny a dobré příletové a odletové časy. V nabídce jsou lety i s jinými společnostmi, tam však poté vždy doporučujeme dobře si nastudovat podmínky vstupu na palubu. Většina z nich se nyní řídí cílovou destinací, přesto mohou mít některé speciální požadavky.

Qatar Airways má pro každého cestujícího připraven balíček s dezinfekcí, rouškou a rukavicemi. Služby jako nápoje a strava probíhají neomezeně. Po celou dobu letu musíte mít mimo konzumaci nasazenou masku. Stevardi byli velice příjemní a ochotní (ostatně jako vždy, když s nimi letíme). Přestup v Doha je nejčastěji něco okolo 2 hodin, což je akorát na to najít přestupový Gate a koupit si něco dobrého.

Před přistáním na Zanzibaru stevardi rozdávají ještě i papírovou formu vstupního formuláře, kterou není třeba vyplňovat, pokud jste již vyplnili online (což doporučujeme).

Letiště na Zanzibaru je maličké (zatím se přilétá stále na starý terminál, odlet zpět už je většinou z terminálu nového hned vedle) a postup po příletu se může zdát trochu chaotický, protože se celý posádka letadla objeví na malém prostranství zanzibarského letiště a nikdo neví kam jít. 🙂 Nejprve předložíte výsledek testu, poté dostanete formuláře pro zažádání o vízum, které vyplníte (kromě osobních údajů je tam číslo letu, adresa ubytování a telefon na kontaktní osobu z hotelu, délka pobytu a údaje o platnosti a vydání cestovního pasu). Poté přejdete k přepážce, kde vyřizují žádosti o víza, údaje přepíší do počítače, pořídí snímek obličeje a vydají Vám potvrzení o přidělení víza. Na levé straně u dalšího stánku vízum zaplatíte (50 USD / os., doporučujeme mít přesnou částku předem připravenou). Pak už jen odevzdáte potvrzení o přidělení víza a jdete vyzvednout kufr. Ten pak oskenujete při security kontrole a Vaše dovolená může začít!

Na letišti se nachází také maličká směnárna těsně před výstupem z letiště, kde doporučujeme směnit část peněz na jejich šilinky. Bude se hodit při rozdávání tipů nebo nákupech v menších obchůdcích. Jinak se dá na většině míst platit dolary nebo kartou. Bankomatů je tu poskrovnu, tedy doporučujeme mít dostatek hotovosti, případně pak platit kartou (zkontrolujte si v bance, že máte povolené platby ze zahraničí, aby vám kartu nezablokovali!).

Po výlezu z letiště se na vás sesypou nabízející odvozů, je třeba jim důrazně říct, že máte odvoz zajištěn od hotelu. Další skupinka jsou portýři nabízející pomoc s kufrem, která je fajn, ale za vše očekávejte žádost o tip. Projdete podchodem a v těchto místech si vás již vyzvedne náš řidič z hotelu (vždy má jasně definovanou ceduli se jménem lektorky nebo Villas & Resorts a volá „White Paradise Resort“).

Pokud jste se do teď nezapotili z vyřizování administrativy, postará se o to vlhkost vzduchu, která je okolo 80 %.

Cesta na hotel trvá okolo 50 minut, záleží na dopravní situaci. Nejprve projíždíte rušnou částí, kde všichni troubí a neexistují pravidla. Postupně se příroda začíná zelenat a počet aut se snižuje. Všude okolo jsou palmy a místní dílny nebo prodejci s ovocem.

Resort White Paradise se nachází na pobřeží, které lemuje vícero resortů a je to velice klidná oblast. Nic kromě palem a skromných obydlí místních tu nečekejte. Pracovníci hotelu jsou však tak milí a pohostinní, že se Vám možná ani nebude chtít hotel opustit. Na recepci vás uvítá česky mluvící manažerka Adélka a její kolegyně Gita, osvěžíte se welcome drinkem z mangového džusu a dostanete základní informace o resortu.

Resort disponuje 3 typy ubytování – komfortní minimalistická studia v přední části resortu (v základní ceně našich pobytů).

Nebo klidné vilky rozmístěné různě po zahradě s vybavením v typicky zanzibarském stylu (ubytování v nich nabízíme za příplatek).

A úplně novou vilu s vlastním bazénem, která je rozdělena do dvou částí pro celkem 4 osoby (dostupné omezeně dle volné kapacity a případných úprav k jejímu finálnímu dokončení).

U recepce se nachází po celý den fungující restaurace a obrovský bazén s lehátky a slunečníky. Ty najdete také u pláže společně s houpacími sítěmi, kde si každý může najít své místo klidu a odpočinku.

Resort se nachází ve východní části, která je známá velkými odlivy. Každý den se tu několikrát změní podoba pobřeží a moře ustupuje o stovky metrů. Tady si člověk uvědomí neuvěřitelnou sílu přírodních živlů. Pláž je lemována krásnými a vzácnými mangrovníky.

Nemusíte však smutnit, pokud si chcete užít moře – guest relation Gita na každý týden připravuje rozpis rozvozů na okolní pláž podle měnícího se přílivu a odlivu. Dva časy na cestu na pláž a dva časy na cestu zpět jsou v ceně, případně si můžete čas upravit, pak vás transfer bude stát 15 USD. Cesta na pláž Kiwengwa trvá cca 10 minut cesty po pobřeží. Řidič vás proveze malými uličkami ve vesnici po rozbité cestě až téměř k moři (poprvé jsme z toho byli trochu v rozpacích), ale hned po výlezu z auta jsme slyšeli šumění vln a ujistil nás, že to dělá pro nás, abychom nemuseli dlouho chodit. 🙂

Pokud přijedete na pláž v čase, kdy ještě moře bude částečně odlité, doporučujeme procházku za sbíráním mušlí nebo krásného sandbanku, který se přirozeně v moři tvoří a který vám bude mizet před očima. Pozor na mořské ježky, kteří občas uvíznou v mělčině.

Za rohem na nás vykoukla barmanka Doris, která se o vás bude v plážovém baru starat společně s její kolegyní Florou. K dispozici jsou zdarma také lehátka, několik slunečníků a dokonce také Wi-Fi, komfort je tedy i na pláži zajištěn. Pláž s bílým pískem se i tady v průběhu dne díky odlivům mění, ale vykoupete se tu a moře si užijete. Doporučujeme i procházku po pláži, v pravé části se ženy starají o políčka mořských řas, místní děti hrají fotbal a občas projde někdo s nabídkou čerstvého ovoce. Nákupy čehokoliv doporučujeme omezit – jakmile si někdo všimne, že něco nakupujete, seběhne se 10 dalších. Rozhodně smlouvejte!

Děti reagují na cokoliv, především na mobilní telefony a nedoporučujeme jim rozdávat dárky bez toho, aniž byste to předem řekli masajům. Většinou se strhne velká bitva a je potřeba to mít pod kontrolou. To velmi dobře korigují místní masajové.

Z baru doporučujeme vyzkoušet mangový fresh nebo požádat o kokos, který vám místní kluci doběhnou useknout přímo z palmy v zahradách a před vámi mačetou otevřou. Pláž lemují různé hotely s restauracemi, takže se tu je možné porozhlédnout a dát si něco dobrého na zub.

V nabídce jsou také výlety, kterých je na tak malý ostrov opravdu nepřeberné množství. Mimo jiné můžete navštívit pláže na severu nebo jihu ostrova, kde odliv není tak výrazný a tyrkysové barvy moře s bílým pískem vás okouzlí. Najde se tu spousta možností i pro milovníky šnorchlování, ať už na pobřeží nebo při výletu lodí.

Co bychom rádi vyzvedli je úroveň místní gastronomie. Ke snídani je každý den připraven bufet s nabídkou čerstvého ovoce a zeleniny, freshe, filtrované kávy a sladkého i slaného pečiva. K tomu dostanete snídaňové menu s nabídkou sladkých i slaných dobrot (avokádový toast, toast eggs benedict, palačinky, smoothies, vajíčka na několik způsobů nebo skvělé omelety).

Obědové menu je relativně stálé, nabídka poke bowls s rýží, zeleninou nebo mořskými plody a čerstvé ryby. Večeře se každý den mění, skládají se z předkrmu, polévky, hlavního chodu a dezertu a zvolit si můžete cokoliv z nabízeného nebo třeba vše. 🙂

Milovníci ryb a krevet si přijdou na své! Vše je skvěle dochuceno a chutě jsou perfektně vyvážené. Žízeň pak uhasíte buď nabídkou místních piv (nám moc chutná Kilimanjaro) nebo sklenkou vína. A den zakončit míchaným drinkem (watermelon martini nebo mangosecco je náš favorit). Personál vám splní vše, co vám na očích vidí s neustálým opakováním fráze „jambo“ a „hakuna matata“.

Voda z kohoutku tu není pitná, v restauraci je však neomezeně k dispozici pitná voda z barelů. Zdarma jsou také balené vody, ale vzhledem ke snaze redukovat plasty doporučujeme mít s sebou svou lahev (ideálně termosku, která i přes den uchová vodu chladnou) a tu doplňovat podle potřeby.

Masáž, lekci jógy nebo řádění s boxovacím pytlem si pak můžete užít v yoga shale v levé části resortu s výhledem na pláž a moře. Zvuk zvonících mušlových závěsů vás naladí na správnou notu a praxe může začít. K dispozici je i několik podložek jógy (doporučujeme však mít vlastní, a to u každé z našich cest, je to přeci jen hygieničtější potit se na té své :)). Vzhledem k tomu, že je yoga shala u moře, často tu pofukuje a doporučujeme mít tedy s sebou i delší rukáv nebo kalhoty, především na závěrečnou relaxaci nebo pomalejší styly jógy.

Procházka přes místní zahradu je přehlídkou exotických rostlin. Vše tu nádherně kvete spoustou barev a nikdy neodoláme sebrat nějaký kvítek ze země a zastrčit si jej za ucho.

Gita s Adélkou připravují také množství aktivit po večerech – od promítání filmů na pláži, tematicky zaměřené večery, tance nebo vystoupení masajů. Nudit se tu určitě nebudete.

Kdo by v průběhu pobytu potřeboval přeci jen chvíli pracovat, případně postovat fotky z dovolené – internetové připojení pomocí Wi-Fi je v celém resortu i u plážového baru opravdu skvělé (majitel vlastní internetovou společnost a zajišťuje jej pro většinu ostrova). Každý host dostane po příjezdu podle množství přístrojů kódy, pomocí kterých se přihlásí k Wi-Fi a 10 dní může neomezeně surfovat.

Návrat do ČR

Aerolinky se při letech ze Zanzibaru řídí cílovou destinací, tady tedy mají jednodušší návrat zpět domů očkované osoby nebo osoby s potvrzením o prodělání covid ve lhůtě 180 dnů, které nemusí před odletem podstoupit test. Neočkované osoby musí podstoupit test, který pro vás rádi zajistí Adéla. Ideální je toto hned nahlásit po příletu a naaranžují pro vás odběr tak, aby byl test dostatečně platný pro návrat domů. Odběr vzorků probíhá cca 5 minutek od resortu. Všichni pak pro cestu domů musí vyplnit příjezdový formulář pro ČR, potvrzení o vyplnění mít v elektronické nebo ideálně i tištěné podobě (na recepci vám vytisknou). Po příletu domů je dle aktuálních podmínek pro neočkované osoby nutnost absolvovat kontrolní test do 5 dnů po příletu domů (několik testů do měsíce je v ČR aktuálně nabízeno zdarma). Pro očkované osoby a osoby v potvrzením o prodělaném covid doporučujeme mít certifikát v elektronické i tištěné podobě.

Tak JAMBO a žijme také trochu víc HAKUNA MATATA. 🙂